“Ronald heeft het talent om mensen mee te nemen en in hun kracht te zetten. Ook in crisistijden lukt het hem met teams te blijven bouwen.”

e-van-den-hoogen-gardeniersEvelijn van den Hoogen - Gardeniers
MT-lid bij INNAX Bouwkundig Adviseurs BV

Ronald is meerdere perioden interim-verandermanager / organisatieontwikkelaar bij INNAX geweest. Hij was door onze sales manager aanbevolen nadat zij voor die tijd langdurig naar tevredenheid met elkaar hadden samengewerkt in een andere organisatie. Vooraf vroeg ik me wel af hoe zo'n nauwe samenwerking zou doorwerken in onze organisatie. Het was snel duidelijk dat Ronald daar professioneel mee omging en zich objectief opstelde. Dat haalde bij mij de twijfels weg. Ik merkte vanaf het eerste contact hoe zijn positieve energie aanstekelijk op anderen werkte. Dat is tijdens de hele samenwerking gebleven, vertelt Evelijn van den Hoogen.

Onze organisatie was in een paar jaar explosief gegroeid naar 125 medewerkers, een groei die voor ons te hard ging. Zijn oorspronkelijke opdracht was het ondersteunen van de directie bij het verbeteren van de samenwerking en het bepalen van een nieuwe missie en visie. Ik vond het mooi dat hij een helder plan had dat richting gaf. Onderweg bewoog hij soepel mee op wat zich aandiende en hield steeds het uiteindelijke doel voor ogen.

Toen de problemen in de organisatie groter bleken en de continuïteit ernstig in gevaar was gekomen, is zijn rol verruimd. Hij heeft vanaf dat moment als interim-directeur de regie gevoerd over de ingrijpende veranderingen die nodig waren. Naast het algemeen management heeft hij zich gebogen over sales en de personele bezetting. Uiteindelijk is de basis gelegd om weer een gezond bedrijf te worden.

Ronald sprak niet over veranderen, maar over revitalisatie. Het traject kreeg de toepasselijke titel: "Met energie naar duurzaam succes." Achteraf is dat ook precies wat er gebeurd is. Door zijn positieve, opbouwende benadering is de energie bij iedereen weer gaan stromen en is het tij gekeerd.

Wat me altijd bij blijft, is de manier waarop Ronald ook de meest pijnlijke berichten op een positieve manier bracht. Ook toen de crisis maximaal was en het echt 2 voor 12 was. Iedereen accepteerde dit van hem. Hij bracht rust bij de medewerkers. Het vertrouwen groeide steeds meer om samen een zware klus te klaren. En we zijn daar met elkaar ook in geslaagd!

Het was op sommige momenten best lastig om te overzien hoe alle ingezette acties weer bij elkaar zou komen. Het was ook de vraag of medewerkers bleven meewerken. Het is een talent van Ronald dat hij mensen tijdens het proces steeds meeneemt en in hun kracht zet. Intuïtief weet hij wat de mensen en de organisatie nodig hebben. Hij benut het talent van anderen en kijkt waar zij gelukkig van worden. Ook in crisistijden lukt het hem om met teams te blijven bouwen.

Het meest bijzondere vind ik dat medewerkers ook na alle forse ingrepen nog steeds zo positief zijn hoe die periode is verlopen!

De samenwerking met Ronald heeft mij persoonlijk veel opgeleverd. Ik heb van hem geleerd hoe je veranderingen op een soepele manier tot stand brengt, mensen met elkaar verbindt en daarop afstemt. Ook leerde ik om mijn intuïtie beter te volgen. Het heeft me de rust en het vertrouwen gegeven om zelfstandig veranderingsprocessen te begeleiden. Tegenwoordig doe ik dit ook in onze bedrijvengroep.

Ik raad iedere organisatie met verander- en transformatievragen aan met Ronald samen te werken.

Over INNAX

INNAX is gebouwverduurzamer die op oplossingen realiseert op het gebied van energie, techniek, milieu en veiligheid zodat de opdrachtgever, haar gebouwen en omgeving duurzame resultaten behalen.

Website: www.innax.nl